Китайската мисия Чанг-е 5 първа успя да потвърди на място наличието на вода на Луната!

1
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

На този кадър се вижда крачето на спускаемия апарат „Чанг’e 5“ и почвата на Луната. Photo credit : CNSA 

12 януари 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Китайската лунна мисия „Чанг’e 5“, която през декември 2020 г. кацна на Луната, взе проби и ги достави на Земята, първа успя да потвърди на място, че в лунния грунд има вода. Преди откритието е било направено от американски („Лунар Проспектор“, „Лунар Риконисънс Орбитър“) и индийски („Чандраян 1“) роботизирани експедиции, само че от орбита. 

Резултатите от „Чанг’e 5“ бяха публикувани на 7-ми януари в научна статия на страниците на списанието Science Advances. Те са получени от лунния минералогичен спектрометър, който е извършил спектрален анализ на отразената от лунния реголит светлина. 

Трябва да се подчертае, че става въпрос за свързана вода в изключително малко количество – 120 части от милиард вещество в грунда. Лунният грунд е много по-сух и от най-сухите пустини на Земята! Въпреки всичко откритието, направено на място, е важно, защото подобрява нашето разбиране за еволюцията на Луната. Например мисията „Чанг’e 5“ се е натъкнала на скала със светла повърхност, за която се счита, че произхожда от лунната вътрешност. Тази скала съдържа 180 части от милиард вода.

По-малкото количество вода в реголита в сравнение с това в скалите от вътрешността свидетелства, че в лунната мантия е имало воден резервоар, който е преминал през процеси на обезгазяване. Вероятно пластовете, намиращи се под „Чанг’e 5“, са изключително сухи, което е съвместимо със сведенията за продължителна вулканична дейност в Океана на бурите.

Напомням на читателите, че „Чанг’e 5“ бе първата двупосочна мисия до Луната след мисията на СССР „Луна 24“ през 1976 г., която за последно през 20-ти век взе проби от лунната повърхност и ги достави на Земята. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/