Роскосмос преустанови полетите на ракети Союз от европейския космодрум във Френска Гвиана

1
271
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването на „Союз“ на 11-ти февруари от Френска Гвиана – вероятно последното в историята на международното космическо сътрудничество. Photo credit : Arianespace

26 февруари 2022 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. В отговор на санкциите, наложени от Европейския съюз срещу предприятията на Роскосмос, Русия преустановява своето сътрудничество с европейските си партньори по отношение на космическите изстрелвания от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана.

Персоналът, работещ във Френска Гвиана, наброява 87 служители. Става въпрос за специалисти от предприятието НПО „Лавочкин“, изготвящо ускорителния блок „Фрегат“, и сътрудници на РКЦ „Прогрес“, компанията-производител на ракети „Союз“. Всички те ще бъдат върнати обратно в Русия. 

Новината бе съобщена в официалния канал на Роскосмос в Туитър, както и в канала на шефа на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин в Телеграм. 

Следващият полет на руска ракета с европейски товар беше планиран за 6-ти април. Тогава „Союз-СТ“ трябваше да изведе в космоса два спътника от навигационната система на Европейския съюз „Галилео“. На фона на влошените отношения между Запада и Русия, очакваше се това сътрудничество да стане първата жертва – не е добър символ европейските спътници да летят с руска ракета от държава-член на НАТО.

Роскосмос също така съобщи, че се отказва да работи по мисията до Венера „Венера-Д“ заедно със САЩ. 

Бихме могли да заключим, че тези „контрасанкции“ срещу европейските санкции представляват класическо прострелване в краката. Партньорството с Щатите практически спасяваше руската мисия до Венера от преустановяване, а по отношение на „Союз“ европейците са основен ползвател на ракетата. Със сигурност Русия няма да проведе предвиденото количество орбитални полети за 2022 година, а европейските спътници просто ще бъдат прехвърлени на европейски ракети „Ариана 5“ и „Ариана 6“ и евентуално на американски ракети като „Електрон“ и „Фалкън 9“. Илон Мъск ще е доволен. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/