УСПЕХ: Американска ракета Атлас 5 изпрати в космоса модерен метеоспътник на НОАА!

1
256
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване. Photo credit : United Launch Alliance

2 март 2022 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Снощи, на 1-ви март, в 23:38 ч. българско време, от космическия център Кейп Канаверал беше изстреляна ракетата „Атлас 5“ на американската космическа компания Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Боинг и Локхийд Мартин). В космоса беше изведен модерният спътник „GOES-Т“ на НОАА (Националната агенция за океански и атмосферни изследвания, САЩ). 

„GOES-Т“ е мощен метеорологичен спътник, който ще работи в гестационарна орбита. Той ще заснема Земята, ще картографира местоположението на мълниите, ще съблюдава слънчевата активност и ще прави мониторинг на космическите явления, оказващи влияние върху нашата планета.

За извеждането на сателита се използваше „Атлас 5“ в конфигурация 541, което означава, че бе оборудвана с 5.4-метров обтекател, четири спомагателни твърдогоривни ускорителя с американски ракетни двигатели „GEM-63“ и единичен двигател „RL10“ на горната степен „Центавър“. Изстрелването беше сложно, като двигателят „RL10“ трябваше да се запали три пъти в рамките на три часа и половина, за да може да вмъкне „GOES-Т“ в правилната геостационарна трансферна орбита с висок перигей от 8 900 километра. 

Но не двигателят „RL10“ прикова толкова общественото внимание, нито твърдогоривните двигатели „GEM-63“, колкото фактът, че основният двигател на първата степен на „Атлас 5“ бе добрият стар „РД-180“, построен в руското предприятие НПО „Лавочкин“. На фона на влошените геополитически отношения между САЩ и Русия покрай войната в Украйна, изстрелването беше осъществено само от американски специалисти без надзора на руските им колеги. 

„В САЩ се подготвят да използват „РД-180“ без Русия. Надявам се, че този „подход към снаряда“ ще бъде успешен. Нашият двигател беше използван от американците 96 пъти, като всичките изстрелвания бяха успешни и статистиката на успеваемостта бе уникална. И това бе при условие, че нашите специалисти от „Енергомаш“ съпровождаха тези пускове и обезпечаваха техническата им поддръжка. Скоро компанията Боинг, която на два пъти се провали с новия си пилотиран кораб „Старлайнър“, ще затаи дъх при третия изпитателен полет. Корабът ще бъде изведен в космоса с ракета „Атлас 5“ и наш двигател „РД-180″ на първата си степен. Но вече ще е без надзора на нашите специалисти. Ами, нека се помолим за американските си приятели“, написа шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин в Туитър на 28-ми февруари.

Президентът на ЮЛА Тори Бруно отвърна: „Бихме предпочели да разполагаме със специалистите в случай че двигателят направи нещо неочаквано. Но все пак летим с такива двигатели в продължение на години и сме натрупали достатъчна експертиза и опит“.

В крайна сметка двигателят „РД-180“ се държеше безупречно по време на снощния полет без да прави „нещо неочаквано“, също както и останалите американски двигатели на ракетата „GEM-63“ и „RL10“. 

ЮЛА трябва да изпълни още около 20 изстрелвания на ракети „Атлас 5“ през близките няколко години, от които осем са заделени за полетите на пилотирания космически кораб „Старлайнър“. Всички двигатели „РД-180“, нужни за тези мисии, са отдавна доставени и са налични в хангарите на ЮЛА, така че САЩ няма чакащи доставки. 

Поетапно обаче фирмата ще прехвърли своите нови мисии на ракети „Вулкан“, които ще заменят както „Атлас 5“, така и старото ракетно семейство „Делта 4“ – то използва само американски ракетни двигатели, но е скъпо и неконкурентоспособно на световния пазар по изстрелванията. „Вулкан“ ще бъдат оборудвани с двигатели на Блу Ориджин „БЕ-04“, които са в етап на финалните си изпитания. Според думите на Тори Бруно двигателите се държат безотказно по време на тези изпитания, което позволява дебютният полет на „Вулкан“ да бъде осъществен до края на тази година. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/