Космонавт №1 на планетата Генадий Падалка: Няма как с Украйна да обитаваме различни планети!

1
211
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космонавтът Генадий Падалка по време на негова космическа разходка през 2012-та година. Photo credit : NASA

17 март 2022 г. 21:40 ч.

Светослав Александров. Генадий Падалка, най-опитният руски космонавт с прекарани рекордни 879 дни в космоса, даде ексклузивен коментар за Новая Газета относно войната в Украйна. 

Космонавтът изказа мнението си по повод интервю със съветския и руски летец-изпитател Александър Гарнаев, който сподели следното: „Има две неща, които ще се случат. Едното е, че обществото ще научи. И второто е, че обществото ще се ужаси. Или пък обществото първо ще се ужаси и чак тогава ще научи. Тези две събития ще се случат в кратък времеви интервал. Ще се случат почти едновременно. Кога – това е друг въпрос“.

„Абсолютно съм солидарен с Александър Гарнаев“, сподели Падалка. „Уважение, възхищение и подкрепа към него.

Аз имам много познати в Украйна сред далечните ми роднини, съучениците и съказармениците ми. През 1991 година, след краха на СССР, всички ние, випускниците от съветските военни училища и бойците от частите на военно-въздушните сили на СССР в Русия и Украйна даже в най-страшните кошмари не можехме да си представим, че нашите деца ще се сражават едни с други.

Аз постъпих в космонавтиката посредством военната авиация. Аз съм военен пилот I-ви клас и съм служил във ВВС на СССР в продължение на близо 15 години. Моите наставници, възпитатели и командири от Ейското военно авиационно училище ни учиха нас, курсантите и младшите лейтенанти, да разграничаваме ясно гражданската инфраструктура от военните обекти, мирните граждани от армейските подразделения, бойните действия от военните престъпления.

Наблюдавам случващото се и си задавам един-единствен въпрос: какви подходи при обученията на пилотите съществуват в съвременна Русия? За мен едно е ясно: властите, режимите и идеологиите идват и си заминават, но Украйна и Русия винаги ще стоят една до друга. Няма как да обитаваме различни планети. Независимо от изхода от тъй наречената „специализирана операция“ става все по-ясно, че сегашното поколение на Русия и няколкото следващи поколения ще получат само пепелища и ненавист от Украйна.“

Мнението на Падалка бе приветствано от неговите колеги в САЩ. „Генадий Падалка е въплъщение на героизма“, сподели астронавтът Скот Кели от НАСА. „С пълното право мога да кажа това, тъй като той ми бе командир на Международната космическа станция в продължение на шест месеца“. 

Източник: Новая газета

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/