Ремонт или реновация на терасата

1
175
Добави коментар
fire19
fire19

Днес пред много собственици на сгради тип старо строителство стои въпроса за реновация на терасата. Това е принципно по-различно понятие от ремонта, защото реновацията значи чрез ремонтни дейности да се обнови вида на самата тераса и тя да бъде такава каквато самите собственици искат.

Кога собственикът на жилище трябва да избира между ремонт на терасата и реновация?

Въпреки че това може да не е лесно решение, то не е и трудно. Просто е необходимо да се разбере дали част от строителните елементи на терасата са повредени и се нуждаят от ремонт, или терасата е прекалено стара и се нуждае от цялостна реновация.  

Нека започнем с обяснението на разликата между ремонт и реновация. Ремонтът включва премахване на съществуващи стар елементи и замяната с работещи такива. Например, нова дограма при затворената тераса, която смяна старата протекла такава. Реновацията е модификация на съществуваща или стара терасна инфраструктура, за да се върне към първоначалното си ниво на производителност и в по-добър външен вид.

В много случаи ремонтите на терасата често са по-лесни и частични. Тези по-прости стратегии се случват аварийно заради непредвидим проблем. При реновациите нещата са по-комплексни. Например искате да замените осветлението на терасата, което е остаряло като външен вид, искате да замените пода на терасата, който е изхабен, искате да боядисате външните стени, за да освежите пространството – тогава вече крайният резултат ще е една обновена тераса.

Въпреки че това може да не винаги е така, много реновации включват подмяна на работещи елементи с нови такива. Докато при ремонт има замяна на вече нефункциониращи части от тераса заради авария.

Нека си го кажем, малко неща се правят със същите високи стандарти за качество, които се прилагаха в миналото. Желанието за постигане на по-добри бързи резултати и печалба промени всичко това за много от днешните продукти, включително продуктите за домашно строителство. Затова много по-често се налага авариен ремонт, а относително по-рядко реновация на тераса. Второто е по-скоро планова ремонтна намеса, която излиза по-скъпо, защото е свързана с цялостен подход.

Това не означава, че някои елементи не са се подобрили. Всъщност напредъкът в технологиите доведе до много полезни и ефективни подобрения в много аспекти на продуктите за домашно строителство, включително отоплителните системи, климатизация, осветление, настилки и т.н.. В този смисъл едно усвояване на терасата би я превърнала в една напълно функционална част от дома, така че да бъде още по-полезна за домакинството.

Определянето кога да се ремонтира или реновира включва оценката на проекта. Коя стратегия всъщност ще доведе до подобрение на ефективността и коя ще доведе само до подобрение на външния вид? Модата по-важна ли е от енергийната ефективност? Съществуващата функция работи ли достатъчно добре, за да заслужава ремонта? 

Това са въпроси, на които ние от Хидростоп отговаряме заедно със собствениците, за да намерим най-доброто решение за конкретния обект и собственост. Аварийният ремонт няма нужда от проект, но ремонт на хидроизолацията на тераса например изисква много адекватен подход. Реновацията сама по-себе си вече е цялостен подход, който може да изисква включването на повече експерти за постигане на крайната цел.