Мембрани, облицовки и настилки за хидроизолация на терасите

1
160
Добави коментар

Водоустойчивите мембрани са от съществено значение за хидроизолация на терасите, както при всяка структура, която се простира извън обвивката на сградата. Неадекватното уплътнение срещу проникване на влага, съчетано със значителните носещи свойства на балконите и терасите, правят навлизането на вода и увреждането на структурите често срещано явление.

Водоустойчива мембрана ще трябва да покрие не само пода, но и да се простира частично нагоре по съседните стени, за да образува адекватна бариера срещу дъждовна вода, снеготопене, влага и т.н.

Какво трябва да знаете за хидроизолацията преди да пристъпите към хидроизолация на терасата

Хидроизолацията е основен елемент от всички аспекти на проектирането и строителството на сгради. Навлизането на вода представлява голям процент от повредите на обвивките на сградата и обикновено изисква скъпи ремонти и коригиращи действия.

Водоустойчивите мембрани са критичната наместа от разичните практики за жилищни къщи и търговски сгради, независимо дали се опитвате да спрете изтичането на вода от плувен басейн или трябва да предотвратите преминаването на вода в стени и обитаеми зони. 

Хидроизолационните мембрани обикновено намират приложение в следните конструкции: основи и подпорни стени; бани, мокри зони и басейни; външни стени, балкони и тераси, покривни палуби и подове на стаи с растения; паркинг докове и асансьорни ями

Климатът на България, с постоянния микс от топли и влажни периоди, внезапни поройни дъждове и висока влажност, горещо лято и студена зима в доста райони, както и непредвидените климатични промени, означават че инсталирането на адекватни хидроизолационни мембрани е от съществено значение.

Навлизането на вода може да изгние дървени рамки и подови настилки, да ръждясва тръби, да напука бетон, да подкопае основите и да създаде опасни проблеми с мухъл. Адекватните хидроизолационни слоеве поддържат вашите сгради безопасни и сухи и намаляват сметките ви за отопление. 

Водоустойчивите мембрани също играят жизненоважна роля в проекти за възстановяване и ремонт. Сградите и жилищата от по-старо строителство могат да бъдат изложени на риск от увреждане на водата поради износеност и промени в нивата на подземните води.

Спадащи основи, влажни мазета и мухъл са често срещани признаци на проблем с водата, който се нуждае от внимание. Има широка гама от водоустойчиви мембрани; някои са многофункционални, докато други са предназначени за много специфични приложения.

Особености при хидроизолацията на терасите откъм настилка и облицовка

Терасите имат съставни части. Затова според архитектурата на сградата и самите тераси и балкони, може да се избират различни решения. Например при терасите и балконите има стени и подове. Експертите преглеждат проекта преди строителство и преценяват най-доброто решение. Ако предстои ремонт, прави се оглед на терасите и балконите и се вижда какво трябва да се ремонтира, промени или подобри. 

Може да бъде особено предизвикателство да се осигури ефективен водоустойчив слой под плочките, тъй като се изисква добра адхезия за замазката. Ефективната хидроизолация е от съществено значение, особено когато плочките за настилка използват във влажни зони, тъй като пролуките между тях могат да позволят лесно проникване на вода.

Много видове облицовки на терасите могат да бъдат предразположени към течове, особено ако облицовката и дренажът не са направени правилно.

Това важи както за по-стар стил, така и за по-модерни конструкции. Независимо дали правите нова конструкция или ремонтирате съществуващ теч, важно е да се уверите, че водоустойчивата мембрана е ефективна и издръжлива.

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…