УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля четирима души до МКС и изпревари Китай по брой изведени хора в орбита!

2
244
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

8 април 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс изпревари пилотираната космическа програма на Китай! След като тази вечер в 18:17 ч. пилотираният кораб „Крю Драгън“ с четирима души благополучно излетя на частна мисия до Международната космическа станция, фирмата на Илон Мъск вече е извела в космоса 22-ма астронавти, при това в рамките на по-малко от две години. За сравнение общият брой изведени астронавти посредством китайски кораби „Шенчжоу“ възлиза на 20, като всички те са изстреляни в периода между 2003 и 2021-ва година. 

Изпратената днес пилотирана експедиция не е посветена на ротацията на постоянния екипаж на Международната космическа станция. Тя е организирана за нуждите на частната компания Аксиом, която тепърва ще трупа опит с организацията на пилотирани полети. Напомням на читателите, че понастоящем Аксиом строи модулите на частна космическа станция, първият от които ще бъде прикачен към МКС през 2024-та година. Когато и останалите бъдат прибавени, модулите ще се разделят от МКС и ще започнат свободен полет в околоземна орбита.

Корабът „Крю Драгън“ се командва от бивш астронавт на НАСА и настоящ служител на Аксиом – Майкъл Лопез-Алегрия. Той е съпроводен от трима милиардери – Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати, всеки от които е платил $55 милиона за десетдневния си престой в орбита. 

Би могло да се каже, че това е първата изцяло частна космическа мисия до МКС. Това е така, тъй като комерсиален космически кораб с екипаж, състоящ се изцяло от частни лица (т.е. никой от тях понастоящем не е служител на държавна агенция) се отправя към орбитална станция. 

За нуждите на днешния полет бе използвана американска ракета „Фалкън 9“, работеща изцяло с американски технологии – девет американски двигателя „Мерлин“ на първата степен плюс един, оптимизиран за работа във вакуум двигател на втората степен. Първата степен бе рециклирана – тя е обозначена като „B1062“ и днешното изстрелване бе пето за нея. Предходните четири полета включваха извеждането на два GPS спътника, на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ на частната мисия „Инспирейшън4“ и на партида сателити „Старлинк“. Нямаше никакви проблеми и днес, като след приключването на своята работа степента извърши благополучно кацане върху плаващата платформа „Недоимък на достойнство“. 

Пилотираната капсула, кръстена „Индевър“, също се използва многократно – сегашният полет е трети за нея. СпейсЕкс планира да завърши само още един кораб „Крю Драгън“, който ще дебютира по-късно през този месец. С четири построени капсули компанията на Мъск ще преустанови тяхното производство (макар че няма да затвори производствените линии както с цел презастраховка в случай на авария, така и да поддържа подмяната на повредените компоненти в хода на рециклирането). Това е знак, че СпейсЕкс е в готовност да пренасочи всичките си усилия към строежа на космическите ракети и кораби от следващото поколение „Старшип“. 

Изглежда, че през идните месеци и години корабите „Крю Драгън“ ще са основният способ за транспорт не само на астронавти, но и на частни граждани (вкл. туристи) към Международната космическа станция. Доскоро за тази цел се използваха и руските кораби „Союз“. Но след инвазията на Украйна от Русия може да предположим, че руснаците надали ще бъдат част от пазара на космическия туризъм през следващите няколко години. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/