Изкуството да се гримираме сами – интервю със Светлана Якова

1
210
Добави коментар
basmaster
basmaster

Намираме се на ул. Г.С. Раковски 178 – едно местенце, заредено с позитивизъм, емоция и творческо вдъхновение. Говорим именно за ателието на Светлана Якова – художник и гримьор с дългогодишен опит, широка усмивка и незабравимо излъчване. Какво ще ни разкаже тя за изкуството на перфектния грим, може да прочетете в следващите редове.

А.В.: Разкажи ни нещо повече за себе си – въведи ни в твоя свят. Как започна да се занимаваш с грим?

С.Я.: Аз съм художник, завършила съм графика в художествената гимназия в София, а после графичен дизайн в НБУ. Занимавам се с рисуване от дете и може би това ме подтикна към грима, като допълнение към изкуството. Изкарах курс преди много години и после по случайност (или пък не), ме взеха на работа в БТВ. Там беше голяма школа за мен, наистина, работата в телевизия те учи, както нищо друго. После започнах да ходя по снимки към Global Films и техните най-рейтингови предавания, занимавах се със сценичен грим, който е голямо предизвикателство. Няма нищо общо с ежедневния бюти грим и това, че съм художник беше от огромно значение – благодарение на това, хващаш куп специфични детайли в човешкото лице. Общо взето, вече около 13 години се занимавам с грим.

А.В.: Разбрахме, че водиш обучения – какво ще ни кажеш за тях?

С.Я.: Когато отворих това ателие, те бяха едно от предназначенията му. През годините много жени са ме питали „Как да си сложа руж?“, „Как си слагаш така спиралата?“, „Ами това как да го съчетая по този начин?“. *смее се* И затова стартирах своите обучения „Как да се гримираме сами“. В началото събирах по четири човека, за да обърна максимално внимание на всички, но вече ги водя индивидуално. Не съм привърженик на сухата теория и в обученията действаме практически, стъпка по стъпка. Какво отива на човек индивидуално, как да подходят към ежедневния си грим, как да го изпълнят правилно.

А.В.: Казвайки правилно, като професионалист с такъв дългогодишен опит, ще ни споделиш ли кои са най-често допусканите грешки в гримирането?

С.Я.: Мога да започна с веждите – те трябва да се съобразят с формата на лицето, съразмерни ли са с него. Както във всичко е имало някакви течения и моди, така и при веждите, но те не подхождат на всяко лице и не са уместни във всяка ситуация. Например тези „сърдити“ дебели, черни вежди, които започват изрисувани от край до край с еднаква сила. Косъмът върви по различен начин в различните части на веждата и трябва да се оформи и подчертае правилно. Не при всички е необходимо да бъдат нарисувани, разбира се, при някои само сресване нагоре е достатъчно. Просто объркаш ли веждите – объркваш целия грим.
Друго, което ми прави впечатление е, че всички се плашат много от руж. Ружът е нещо много хубаво и значително освежава лицето. Може би по-младите момичета ги е страх, защото непрекъснато гонят скули и искат да си скрият бузите. А това е нещо толкова младежко и хубаво, мога да кажа, че ще дойде ден в който ще си мечтаят да ги имат пак тези бузи.  Така нареченото скулптуриране/контуриране на лицето е много актуално в момента, но и там нещата не се случват правилно. Много жени идват при мен, показват ми снимка и казват – искам да изглеждам така. А гримът и моделът от снимката нямат нищо общо с техните лица, не биха им отивали. Гримът трябва да накара твоите красиви черти да изпъкват, а не да сменя цялото изражение. И още нещо важно – когато се гримираме, да се стремим акцентът да е само един – или очите да са силни, или устните.

А.В.: Всички обръщат най-много внимание на грима на очите. Там какви грешки се срещат?

С.Я.: Първо, аз съм противник на изкуствените мигли „косъм по косъм“. За мен те много затварят окото и изобщо не седят добре. Също не харесвам и сивия цвят – с него има опасност очите да изглеждат уморени. А пък с розовите и перлените – подпухнали.
Всяко око има различна форма – например, ако очите ти са много събрани, да сложиш нещо светло в основата им ще ги раздалечи. Както и обратното – ако очите ти са раздалечени, дълга очна линия или много тъмни сенки в края ще ги отдръпнат повече. 
За цвета на очите и цвета на сенките е ясно – няма как да сложиш сини сенки на сини очи, просто се загубват. На сините очи отиват топли тонове, прасковени, ръждиви, кафяви – това ги кара да изпъкнат страхотно. На зелените също отиват топли кафяви тонове, както и лилаво.
Едно трикче, което правя, когато слагам спирала – от вътрешната страна горе на клепача слагам черен молив, така миглите изглеждат повече и по-плътни.

А.В.: Какви полезни съвети би споделила с нас, още трикове които използваш в ежедневието?

С.Я.: Когато купувам фон дьо тен за себе си, обикновено купувам два (и повече) цвята. Това ми спестява колебанието кой нюанс е моя – просто купувам и двата, един по-светъл и един по-тъмен. Така мога да комбинирам и да уцеля съвършено точно моя нюанс. Освен това тенът на лицето се мени, през лятото особено е винаги добре да имаме и по-тъмен нюанс. Това ме подсеща – в никакъв случай не се пробва фон дьо тен на ръката. Кожата на ръцете е напълно различна от тази на лицето. Най-добре се пробва цвета тук, в края на бузата към челюстта, близо до ухото и шията. Други две важни неща за фон дьо тена – да се съобрази с типа кожа, а самата тя да е винаги хидратирана! За да не се чудят защо фон дьо тена се лющи например или не стои както очакват, първо трябва да се погрижат за кожата си, да разберат каква е и да ѝ осигурят правилната грижа.
Коректорът също се пренебрегва – хубаво е да имаш коректор, който е един тон по-светъл от фон дьо тена и да нанесеш под очите и по бузите, за да освежи. И разбира се, безцветна, матираща финиш пудра, за да се фиксира фон дьо тена и да издържи по-дълго грима. 
И най-важния съвет – гримирайте се с отворени очи, когато слагате сенки и очна линия.  Много по-лесно контролираш нещата, когато действаш на отворено око. И когато приключиш с гримирането, трябва да се отдалечиш малко от огледалото за да видиш какво реално си направил.

А.В.: Страхотна си! Какво би казала в заключение на нашите читатели?

С.Я.: Да се научат да се обичат, разбира се. Жените имаме навика, когато се гледаме в огледалото, да отбелязваме само несъвършенствата си. Това е и подходът ни към грима – това да прикрием, онова да променим, да заприличаме на някой друг. А трябва да се научим да виждаме плюсовете си, да подчертаваме хубавото. Недостатъци имаме всички, но в крайна сметка най-важно е излъчването. Колкото и клиширано да звучи – всеки човек е различен, уникален и красив по своя си начин. И просто трябва да го видим, да се харесаме, да подчертаем излъчването си. Гледайте се като личности в огледалото, поискайте да бъдете себе си, а не някой от някоя снимка. 

Творчеството на Светлана може да откриете тук: https://svetlanayakova.com
Също и на нейната фейсбук страница: https://www.facebook.com/makeupatelier.art/
Винаги може да се разходите и до нейното магическо местенце на ул. Г.С. Раковски 178.

Всички наши грим продукти може да разгледате ТУК.