Все по-ранен пубертет – какви са причините?

849
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Учените и лекарите забелязват тенденция пубертетът да настъпва все по-рано и трае по-дълго. От една страна това има връзка с подобреното хранене на подрастващите и от двата пола. С него се обясняват и значително нарасналите стойности на средния ръст и при мъжете, и при жените.

Към средата на миналия век повечето момичета са получавали своята първа менструация около 16-годишната си възраст, през 80-те години възрастта пада на 13, а към днешна дата числото продължава да се движи надолу. Все по-рано започва да се оформя и бюста.

Последните данни говорят, че не е необичайно половото съзряване при момичетата да бележи начало си на 7-8 годишна възраст, а понякога дори и по-рано. За повечето момичета все пак този момент идва между 8 и 13 години.

Интересен факт е обаче, че броят на децата с по-ранно настъпил пубертет се е увеличил навсякъде паралелно с разрастването на пандемията с Коронавирус. В някои държави се говори за двоен скок на децата, навлязли по-рано в пубертета си по време на пандемията.

Преболедуването на вируса, както и ваксинациите нямат общо с тази тенденция. Според учените като причини могат да бъдат спрягани  наднормените килограми, които лесно се трупат в изолация, стресът от самата пандемия и пестидиците, от чието влияние все по-трудно можем да избягаме.

Много изследвания са показали, че излишните килограми са рисков фактор за ранен пубертет. Децата, които нямат наднормено тегло, също не са застраховани. Според лекарите значение имат и фактори като прекомерен престой пред екранни устройства, лош сън и стрес в семейството и в заобикалящата среда.

Ранният пубертет има не само физическо, а и психическо отражение върху подрастващите. Често той се съпровожда с депресивни състояния, особено сред момичетата.

На този етап тази тенденция не е толкова ясно изразена при момчетата. Те обичайно все още навлизат в пубертета в малко на по-късен етап, в сравнение с другия пол.