Вечната любов – защо продължаваме да ядем толкова много месо

906
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Въпреки че вегетарианството, веганството и растителната диета ( в която преобладават растителните храни, без да се излючва месото) набират все по-голяма популярност, данните не показват да има реален спад в консумацията на месо. Според прогнозите през 2050 г. ние ще произвеждаме до 455 млн. тона месо. Защо това е проблем?

Консумацията на месо води до унищожаване на биоразнообразието на планетата. Месото е неефективен начин на хранене, тъй като за производството му са нужни повече вода, енергия и земя, в сравнение с другите храни. Освен това се отделят огромни количества парникови газове.

Това не означава, че непременно трябва да спрем да ядем месо. По-скоро проблемът е в количествата. Много хора консумират месо буквално на всяко хранене. Това, освен всичко, е и нездравословно.

Добре би било да имаме поне два дена в седмицата, в които да пропуснем месото, като го заместим с риба. Според някои специалисти дори и такъв режим е с твърде много месо и препоръчват да консумираме такова само два пъти седмично.

Може да се преразгледат и количествата месо в едно хранене. Пържолата ни не трябва да е по-голяма от дланта ни, но реално мнозинството от нас, ядат много повече. Препоръчва се да се избягват и останалите продукти с животински произход, за да се намали вредното ни влияние върху планетата.

Защо обаче ни е толкова трудно да се откажем от месото, дори и само за обяд? Дали е наистина само въпрос на вкус?

Хората консумираме месо още от праисторическата епоха. Много повече са жените вегетарианки. Може би причината е в стереотипа, че силните мъже обичат да ядат месо. Също както ловците в миналото.

Бъдещето може би ще ни принуди да размислим за своята любов към месото. Дали тя наистина ще остане вечна?

Ако продължаваме по същия начин, скоро може да има проблем с изхранването на човечеството. Разраства се бизнесът с алтернативните на месо, а се говори и за драстично повишение на цената на месото в опит да се намали консумацията му.