Кокосово масло – митове и истини за продукта

797
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

През последните години кокосовото масло стана изключително популярно. В голямата си част тази популярност се дължи на приписваните му невероятни ползи за здравето. Редица звезди говориха специално за него, препоръчваха го и споделяха, че с негова помощ дори са свалили излишни килограми.

Това ли е обаче цялата истина или просто незнайно как кокосовото масло стана модерно и всички по презумция го считаме за много полезно? Какви са научните данни по въпроса?

Според научните изследвания кокосовото масло повишава нивото на лошия холестерол. Изводите от клиничните проучвания, които изтъкнаха ползите от този продукт, се оказват негодни за масовия потребител, тъй като за тях е било използвано друг вид кокосово масло, който се различава от това за търговски цели. Това означава ,че на практика нямаме проучвания, които да потвърдят здравните ползи от кокосовото масло, което можем да купим от търговската мрежа.

Другият довод за ползите от кокосовото масло, беше фактът, че в страните, където то се използва масово (предимно тропически) хората по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и са по-дълголетни.

Проблемът тук е, че е трудно да припишем заслугите за това на кокосовото масло. Хората там като цяло имат по-добра диета – с повече растителна храна, повече фибри, водят по-активен начин на живот. Освен това те консумират най-често цели кокосови орехи, а не преработеното кокосово масло, което използваме в развитите страни.

Фактът, че кокосовото масло повишава лошия холестерол, не бива да се подценява. Хората, които имат проблеми в това отношение, трябва да бъдат по-внимателни и да не взимат за чиста монета твърденията за който и да е продукт.

В такъв случай къде е мястото на кокосовото масло в здравословната диета? Специалистите препоръчват да го използваме от време на време. То не се различава по калориен състав от другите мазнини, така че ако използваме предимно него в кухнята, няма да отслабнем. Може да се наслаждаваме на специфичния му вкус няколко пъти месечно например, но не е добра идея да го използваме постоянно.

Кокосовото масло е изключително популярно и сред производителите на парфюми и е често използвано за добавяне на екзотична сладост и кремавост към ароматите. В най-добрите парфюми, кокосовото масло съчетава своята мекота с други парфюмни нотки, за да създаде уникален и завладяващ аромат.