Изкуствен интелект взе изпити в университет

517
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

ChatGPT, изкуственият интелект, който беше пуснат със свободен достъп в края на ноември, вече успя да вземе изпитите по право и още няколко курса в Университета на Минесота, Университета на Пенсилвания бизнес училището „Уортън“.

За да тестват колко добре ще се справи с изпитите, отговорите му били оценени от професори, без да знаят, че са писани от ИИ. След като завършил тест с 95 въпроса и написал 12 есета, ChatGPT успял да изкара 4+, което не е блестящ резултат, но все пак е достатъчен за да се счита за успешен. В бизнес училището, ИИ изкарал 5-, а изследователите, които провеждат експеримента описват резултата като „блестящ“.

Въпреки че се справил със сериозни въпроси, изискващи задълбочен анализи, ChatGPT се затруднил с елементарна математика.

Положителните резултати от тестовете обаче повдигат някои притеснения сред учителите и обручителите. Според тях, ИИ може да се използва за преписване на тестове, за да пише задания вместо учениците и студентите и като цяло да влоши учебната среда.

Досега ChatGPT се справя много успешно с писането на оригинални есета, разкази, дори поезия, както и дава адекватни отговори на обикновени въпроси, защото е обучен с огромни обеми данни . Използван е дори за писане на имейли и счетоводство.

Основно притеснение е способността на ИИ да обърква понятия, така че може да се окаже, че разпространя дезинформация.