Новата арктична кухня

514
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ново движение за завръщане към традициите на местните хора от Арктика и субарктичните региони набира популярност. Негов основател е изявен готвач от Гренландия, който се е заема с трудната задача да обогати местната кухня с ястия, характерни за региона.

Заедно с няколко предприемачи и други местно готвачи, Инунгуа Хегелунд иска да върне на масата някои традиционни храни от миналото, но превръщайки ги в устойчива алтернатива, подходяща за бъдещето.

Териториите на aрктична Канада, Гренландия и oстровите Фаро са били обитавани от инуитите, за които традиционната диета е месо от тюлени, полярни мечки и китове, както и риба.

Това се променя с идването на европейската цивилизация и макар днес квотите за улов на бозайници да са достатъчни за покриване на нуждите, месото на тези животни не е толкова популярно сред местното население.

Новата aрктична кухня цели да промени това. Морските бозайници са част от културата на региона и готвачите искат да дестигматизират месото им като храна.

„Нормално е хората да искат да ядат различни неща всеки ден.“ казва един от готвачите. „Но това значи да измислим нови начини да сервираме традиционни храни, така че да се харесват на хората.“

И те успяват да направят това – тюленското месо е вкусно и питателно, приготвено като пържоли или ферментирано; с подправки или сушено. Пътят от океана до чинията е кратък, а оранжерийните зеленчуци, които не са част от културата на местните, добавят така желаното разнообразие и свързват миналото с бъдещето.