Новите сексуалности – все повече опции да определите себе си

740
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Разгорещените дискусии относно това колко пола има, още не са затихнали. Макар че от биологична гледна точка те са само познатите ни два, в щата Ню Йорк например, признават цели 31.

Има разлика обаче от понятието за пол и новите видове сексуалност, за които вече се говори. Наскоро и приложението за запознанства Tinder разшири опциите си за избор на сексуалност, с които можете да отбележите, че се идентифицирате,  до три на потребител.

Сред новите опции, които можете да изберете за себе си са “куиър,” “асексуален” и “демисексуален.” Преди тази промяна потребителите можеха да отбелязват единствено, че харесва мъже, жени или и двата пола.

Какво означават тези нови термини и какви още нови термини възникват когато говорим за сексуалност?

Куиър сексуалност

Това е понятие, под което е обединяват всички хора, които не са хетеросексуални и при които биологичният пол и полът, с който се идентифицират не съвпада.

Думата queer в английския език означава странен, особен, чудак. Преди Световната здравна организация да извади хомосексуалността от списъка със заболяванията, queer се е използвала предимно като обидна дума.

Днес не всички хора, които отговарят на дефиницията за куиър се наричат така. По-скоро тези, за които е радост и гордост, че са по-различни и се открояват.

Асексуален

Това не е нещо ново като понятие и е познато като значение – човек, който не изпитва сексуално влечение към какъвто и да е обект. Новото тук е може би, че хората не се смущават толкова да си признаят, че в един свят, доминират от секса, те не участват в играта.

Демисексуален

Това е човек, който може да има сексуално влечение само към хора, с които е в дълбоки емоционални отношения.

Сапиосексуален

Сапиосексуалността е сексуално привличане към интелекта на обекта. Тоест сапиосексуалните хора са привлечени от повече или по толкова интелигентни хора колкото са  те самите, като външния вид има по-малко значение.

Пансексуален

Този вид сексуалност е привличане към хора от всички сексуалности и полове, без изключения.

Дали всички тези нови определения са действително нови или просто сега хората се чувстват свободни да говорят за тях, кой знае. Факт е обаче, че те са на лице и ние трябва поне да ги познаваме като понятия.