Как се отразяват на здравето по-далечните и по-чести пътувания

1272
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Според ново проучване, проведено в Обединеното кралство, хората, които имат ограничения (без значение от какъв род) и не могат пътуват извън областта, където живеят, имат по-лошо здраве. И обратно, хората, които пътуват далеч от местонахождението на дома си, съобщават за по-добро такова.

Една от причините може да е, че когато човек не може да пътува, той има по-малко социални взаимодействия, което може да допринесе за усещането му за самота. Науката отдавна е доказала физическите вреди от самотата. Социалните връзки са основна човешка потребност. След нашата нужда от вода, храна и подслон, ние имаме нужда от принадлежност или социална връзка.

Проучването се фокусира върху Северна Англия, област с по-лош здравен статус от останалата част на Англия и с ограничени транспортни услуги, извън големите градски зони. Изследователите определят като пътуване извън местния район такова, което е на поне на 15 мили (24 км)  далеч от дома.

2747 частници са отговорили на различни въпроси относно тяхното здраве и ограниченията за пътуване, пред които са изправени, а авторите на изследването са анализирали отговорите им.

Изследователите заключават, че хората, които са успяли да пътуват на поне 15 мили от дома и които са успявали да пътуват често и да видят повече места, са по-склонни да съобщават за по-добро здраве. Връзките между пътуването и здравословното състояние са по-значими при респондентите на възраст 55 и повече години.

Предишни изследвания са установили, че способността за пътуване може да увеличи достъпа до възможности за работа и образование. Сега се прибавя и връзката на пътуването със здравето. Когато хората са ограничени в броя на местата, на които могат да отидат, липсата на възможности за социално взаимодействие, е пряко свързана с влошено здраве.

Може би трябва да обръщаме повече внимание на този аспект от нашия живот и да се опитваме да бъдем по-мобилни, по-отворени и взаимодействащи. Много често след такива преживявания ние сами усещаме, че се чувстваме отпочинали, но заредени, че след като се отдалечим малко се връщаме с нов поглед върху нещата и по-мотивирани да се справим с проблемите.