Обратно в офиса: защо някои компании се отказват от дистанционната работа

1175
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

След пандемията, когато дистанционната работа се оказа печеливша стратегия, много компании продължиха да я прилагат, но други вече предпочитат да върнат своите служители в офисите. Защо се случва това?

През януари, „Дисни“ реши да въведе политика на 4-дневно присъствие в офиса, а това правят и други големи компании от различни сектори.

Според изследванията, с възможността да се работи от вкъщи, се намалява стреса, както и „прегарянето“, характерно за някои високо-продуктивни сфери.

Според много от директорите обаче, комуникацията на живо помага на креативността и допринася за по-добрата работа в екип.

Това противоречие между желанията на служителите и тези на работодателите съществува от преди, но в условията на пандемията, отдалеченият труд беше по-скоро търсен и доведе до необратими промени в работната среда.

Днес, когато вече пандемията отминава, се променят и икономическите условия. Част от служителите са изправени пред перспективата да загубят работата си поради съкращения, а свиването на пазара на труда предполага, че работодателите ще успеят да надделеят и да върнат служителите в офисите си.

Практиката показва, че по-големите компании искат повече „присъствени“ дни, докато малките фирми са склонни да преговарят относно гъвкавостта на графиците.

При всички случаи, едва ли присъствието в офиса ще се върне на равнищата от преди пандемията.