Забраниха ТикТок в Европейската комисия

765
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

На служителите в Европейската комисия вече им е забранено да използват ТикТок на служебните си устройства, както и на лични такива, на които има инсталирани работни приложения.

Според изявлението, това се прави, „за да се предпазят данните и да се повиши кибер сигурността.“

Притеснението е, че ТикТок, който е собственост на Китайската компания ByteDance, може да се използва, за да събира данни от потребителите си, които да бъдат предадени на китайското правителство.

Според компанията, приложението работи по същия начин както и други такива приложения.

Решението е взето по причини, свързани със сигурността, категорични са от пресцентъра на ЕК.

„Тази мярка се предприема, за да защити комисията от кибер заплахи за сигурността и действия, които биха могли да бъдат използвани за кибератаки срещу корпоративната среда на комисията.“ се казва още.

Европейската комисия има около 32 хиляди служители, които трябва да премахнат приложението от устройствата си до 15 март. Тези, които откажат да се съобразят със заповедта, няма да имат повече достъп до служебни имейл и скайп услуги.

Въпреки, че от ТикТок отричат подобни обвинения, през миналата година те признаха, че данните на потребителите от ЕС са достъпни за някои служители в Китай.

Американското правителство също забрани приложението да се използва на служебни устройства, а и датските власти наскоро посъветваха официалните лица да не го използват на работните си устройства.

Предупреждения за опасност, свързана със сигурността на данните в ТикТок отправиха и британски представители.