Джеймс Уеб прави изненадващо откритие

782
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Телескопът Джеймс Уеб направи неочаквано откритие, касаещо миналото на вселената. Открити са 6 масивни галактики, които съществуват около 500 до 7000 милиона години след големия взрив.

„Тези обекти са много по-масивни, отколкото очаквахме.“ казва един от авторите на изследването, Джоел Лейа. „ Очаквахме да открием млади галактики в този период от време, а намерихме зрели, колкото нашата, в период смятан за зората на вселената.“

Прима се, че вселената е на възраст от 13.7 милиарда години, а Джеймс Уеб може да уславя инфрачервена светлина излъчена най-рано преди 13.5 милиона години, тоест с него можем да надникнем далеч назад във времето, почти до Големия взрив.

Откритието, че масивни галактики съществуват толкова рано променя всичко, в тази област, тъй като противоречи на 99% от моделите, които астрономите са създали за ранните галактики.

„Помислихме си, че сме объркали нещо“– разказва Лейа –„и започнахме да търсим грешката си, но установихме, че това наистина са масивни обекти, където смятахме, че няма такива.“

Според него, тези обекти поставят много нови въпроси пред науката и е възможно да не са галактики, а да се окажат нещо съвсем различно, но за това са необходими още изследвания.

Въпросът защо тези обекти са там, може да получи частичен отговор след като се анализира спектъра на светлината им, която достига до нас, но изследванията тепърва предстоят.