Половината световно население ще е с наднормено тегло към 2035

524
Добави коментар

От Световната федерация по затлъстяване предупреждават, че според данните, ако не се вземат мерки, се очаква към 2035 г. половината население на света да бъде с наднормено тегло или да страда от затлъстяване.  Това значи, че 4 милиарда души ще бъдат засегнати. Скоростта, с която се увеличава броят на хората със затлъстяване нараства предимно сред децата и в развиващите се страни, се казва още в доклада.

Експерти описват данните като „ясно предупреждение“ и призовават към действия от страна на правителствата, за да се предотврати този сценарий.

„Изключително притеснително е да виждаме затлъстяването да нараства най-много сред децата и подрастващите.“ казва Луиз Бауър, президент на Федерацията. „ Правителствата по света трябва да направят всичко което е възможно, за да се избегне това.“ допълва тя.

Затлъстяването сред децата се е удвоило от 2020 г. досега, а цената за обществото е огромна, тъй като то носи със себе си различни други здравословни проблеми.

От Федерацията обаче не обвиняват отделни личности за тази тенденция, а призовават за действия от страна на цялото общество.

Според доклада, почти всички страни, в които се очаква нарастване на затлъстяването в следващите години са с нисък до среден доход на глава от населението и се намират в Азия или Африка.

Данните ще бъдат представени пред ООН следващата седмица.