Бъдещето: изкуствен интелект с органичен хардуер

774
Добави коментар

Според изследователи, се оформя нова област в сферата на изкуствения интелект – компютри, захранвани от човешки мозъчни клетки. Това звучи като научна фантастика, но вече има изследвания, чийто успех подсказва, че това е едно възможно бъдеще. Авторите на проекта го наричат „органоиден интелект“.

От десетилетия човешки стволови клетки се използват в лаборатории за отглеждане на различни видове тъкани. Мозъчните „органоиди“ не приличат на мозък, но връзките между клетките, отгледани в изкуствена среда са същите.  Експериментите с такива структури започват през 2012 г. Целта на проекта е да се свържат такива органоидни структури в цялостен хардуер. Тези „биокомпютри“ ще имат подобни на човешкия мозък свойства и тяхната работа ще революционизира начина, по който използваме компютрите.

„Изчислителната мощност и способностите на изкуствения интелект са това, което движи технологията, но те достигат до края на своя капацитет.“ казва Томас Хартунг, един от авторите на проекта. „Биокомпютрите показват изключителното усилие да се преодолеят технологичните ограничения на изчислителната мощност и да се повиши ефективността.“ допълва той. Изкуственият интелект е вдъхновен от човешкия мисловен процес, но технологията не може напълно да замени способностите на човешкия мозък.

Човешкият мозък, освен че използва енергията много ефективно, има капацитет да съхранява огромни обеми информация. Макар че компютрите имат в пъти по-голяма изчислителна мощност, все още са много далеч от пълните способности на един мозък. Биокомпютрите, използващи органоиди, се стремят да компенсират тези разлики.