Международно споразумение за опазване на открития океан

764
Добави коментар

След години обсъждане, страните-членки на ООН се съгласиха за текста на международното споразумение, целящо опазване на открития океан.

Над 100 държави подкрепиха споразумението. Това е дългоочаквана стъпка, за която различни природозащитни организации казват, че ще помогне да се спре загубата на биоразнообразие в океана и да се осигури устойчиво развитие.

Задължаващият пакт за опазване и устойчиво използване на океанското биоразнообразие извън териториалните води се обсъжда от 15 години и най-накрая, след поредица от сесии е приет. Той е ключов компонент в глобалните усилия да се защитят около 30 процента от територията на планетата. Споразумението също задължава страните да провеждат проучвания за оценка на влиянието върху околната среда на проекти, касаещи открития океан.

Икономическите интереси са водещата точка на последното обсъждане, както и „морските генетични ресурси“, използвани в биотехнологичната индустрия.

Откритият океан е международна акватория, която започва на 200 морски мили от брега и представлява 60 процента от световния океан, но за разлика от крайбрежните води, не привлича често вниманието. Към момента едва 1% от открития океан е защитена зона, а той играе огромна роля за климата. От там идва и половината кислород в атмосферата.

„Критично важно е да обърнем внимание на планетарната криза, свързана с климатичните промени, загубата на биоразнообразие и замърсяването.“ се казва в изявлението на ООН.