Китайският президент Си Дзинпин с трети мандат

609
Добави коментар

Китайският лидер Си Дзинпин ще бъде президент на страната още един мандат. Потвърждението за това идва като резултат от засилената консолидация на властта, която той осъществява и която го  превръща в един от най-доминиращите лидери на Китай.

Според Китайската система за управление, президентът има само представителни функции. Властта на Си идва от това, че той е посочен за Генерален секретар на Китайската комунистическа партия и ръководител на Централната военна комисия.

Потвърждението, че отново ще бъде президент се очакваше. С по-голямо значение е назначаването на нов премиер и министри, което ще се случи в следващите дни. Очаква се те да бъдат лоялни на Си.

Потвърждаването на третия мандат на президент идва след като Китай прекрати непопулярната политика на нулев ковид, която предизвика антиправителствени протести. Раждаемостта в страната също спада, а това заплашва ръста на икономиката.

Отношенията между Пекин и Вашингтон са трудни, особено след обвиненията, че Китай шпионира САЩ с балони.

„Ще видим дали силният президент и ускорената централизация ще помогнат за решаването на тези проблеми или ще ги влошат.” казва Иан Чонг, политолог от Националния университет на Сингапур.

„Си залага че именно централизацията с него на върха е решението, но засега няма как това да бъде прогнозирано“ допълва той.