Цената на бетона

536
Добави коментар

Бетонът е това, което най-добре може да определи ерата на Антропоцена – времето на разцвет на човешката цивилизация.

Бетонът е навсякъде около нас, дори да не го виждаме. Той изгражда гръбнака и на най-лъскавите и модерни небостъргачи, гордост за архитектите и дизайнерите. Накъдето и да с обърнем, съвременния свят ни посреща с гори и поля от сив бетон.

Всяка година производството на бетон се увеличава все повече и скоро общата му маса ще стане по-голяма от масата на всичката жива материя на планетата.

Причината бетонът да е толкова разпространен и буквално да изгражда основните на цялата цивилизация е неговата издръжливост и устойчивост на стихиите. Но бетонът си има цена.

Покритите с бетон площи се превръщат в пустиня, където не вирее нищо. Той е водонепропусклив, което може да предизвика наводнения в градските райони, а и играе роля за образуването на „градски острови на топлина“ – повишена температура в районите без растителност.

Основният проблем обаче са климатичните промени. Производството на цимент, най-важната съставка на бетона, отговаря за над 8 % от емисиите на въглероден диоксид, които са един от парниковите газове с най-голямо значение за планетата.

Скоро няма се откажем от бетона, затова много компании проучват възможностите да съвместят ценните му качества с намаляването на емисиите парникови газове от неговото производство и вече имат известен успех.