Пенсионната реформа на Макрон продължава

508
Добави коментар

Синдикатите във Франция призовават за още един ден на национални стачки, след като Сенатът одобри поредната промяна в пенсионния план и той може да стане закон.

Непопулярната сред синдикатите реформата на президента Макрон беше одобрена, след като хиляди протестиращи обикаляха улиците на много френски градове.

Сенаторите гласуваха със 195 гласа „за“ и 112 „против“, като така приближават плана, който включва повишаване на пенсионната възраст до 64 години, до превръщането му в закон.

„След стотици часове обсъждане, Сенатът одобри поредния пакет от плана за пенсионната реформа. Това е ключова стъпка, която ще гарантира бъдещето на пенсионната система“ каза Премиерът Елизабет Борн.

След като проектозаконът е одобрен от Сената, ще бъде разгледан от комисия, включваща представители на двете камари. Ако тази комисия се съгласи с текстовете, следва общо гласуване в двете камари. Все още не е ясен изходът от такова гласуване в долната камара – Националната Асамблея.

Синдикатите продължават протестите си, въпреки че участващите вече са много по-малко. Според Вътрешното министерство, 368 хиляди демонстранти са излезли в различни гардове, докато предишните протести наброяваха над 1 милион души.

Напрежението преди гласуването на сената се засили, като Парижката полиция съобщава за 32 ареста на протестиращи.

Синдикатите са единни и настояват, че все още може да се спре приемането на тази реформа. Според правителството, тя е крайно необходима за да може френската пенсионна система да остане стабилна и за да има пари за пенсии.