Нови протести във Франция

392
Добави коментар

Нови протести избухнаха във Франция, след като пенсионната реформа, за която настоява президента Макрон беше приета, но без одобрение от парламента.

След два месеца напрежение и протести, премиерът Елизабет Борн активира член 49:3 от конституцията, според който правителството може да узакони пенсионната реформа без одобрението на парламента.

Това решение е взето минути преди гласуването на противоречивия законопроект, защото не е имало гаранция, че ще получи мнозинство. Решението предизвика силни емоции сред опозицията. Марин Ле Пен предлага вот на недоверие, а според други опозиционни лидери, Макрон е хвърлил страната в правителствена криза.

Хиляди хора излязоха по улиците, за да изразят неодобрението си от това решение, пеейки френския химн и развявайки знамената на синдикатите, които са основни организатори на протестите досега.

Въпреки сблъсъците с полицията, синдикатите обещават да продължат да работят срещу промяната в правилата за пенсиониране и планират нови протести и стачки.

Конституционната процедура, която направи възможно това е рядко използвана, но е популярна във Франция. Управляващата коалиция, начело с президента Макрон няма мнозинство в парламента и има нужда от подкрепата на Републиканската партия, за да приеме реформата по обичайния начин. След проведени разговори по темата и след като се убеждава, че няма да получи мнозинство, правителството решава да активират член 49:3.

След това действие, те неминуемо ще бъдат обвинени, че не зачитат желанията на народа, но този член е бил използван успешно вече 100 пъти от различни правителства в най-новата история на Франция.