Мисия на НАСА ще изследва как възниква живота

1075
Добави коментар

Новата мисия на НАСА за проучване на Титан – един от спътниците на Сатурн ще стартира през 2027 г. и се очаква да пристигне около средата на 2030 г. Тя се нарича Dragonfly и целта ѝ е проучване на химичните съединения на Титан. Ще носи спектрометър, създаден специално за условията там, което ще позволи дистанционни изследвания. Те ще разкрият нови неща за т.нар. пребиотична химия –  процесите, които се осъществяват в среда, където няма живи организми.

Засега знаем, че Титан има богата на въглероден диоксид атмосфера, океан под повърхността, както и има данни, че някога там е имало течна вода – основна предпоставка за съществуването на живот. Събирането на нови данни ще помогне да разберем как и дали може да има условия, при които в такава среда ще възникнат живи организми. Това е една от основните хипотези за съществуването на живота на Земята.

Органичните молекули съдържат въглерод, но не е задължително те да бъдат създадени от живи организми. При различни неорганични процеси могат да възникнат органични молекули, така че една от задачите на новата мисия е да открие такива молекули на Титан в проби от различни части на спътника. Технологията за подобни сложни изследвания е тествана вече на Марс, на борда на Кюриосити.