Двойки, живеещи отделно – новата мода в отношенията

650
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Не е тайна, че Гуинет Полтрол и съпругът й Брад Фулчук живеят разделени, като разпределят времето си между общ дом и отделни къщи. Когато обявиха това преди 2-3 години, много хора изразиха скептицизъм доколко успешна може да е една такава концепция за връзка. В крайна сметка това няма ли да убие интимността между двойките? В техния случай, не изглежда така.

Според Полтроу всъщност е точно обратното. „Всички мои женени приятели казват, че начинът, по който живеем, звучи идеално и не трябва да променяме нищо“, каза тя пред The Sunday Times, добавяйки, че липсата на постоянен съвместен живот помага на нея и Фалчук да запазят собствената си идентичност.

Двойките, които са заедно, но живеят отделно стават все повече. Моделът става все по-популярен сред всички възрасти и във всички видове връзки. Още през 2011 г. проучване установи, че сред 7700 възрастни в Уисконсин на възраст 50 и повече години, 39 процента от тези, които са били заедно, но не са женени, са живели отделно от партньорите си. Въпреки че не са налични по-скорошни изследвания, несъмнено имаше много разговори по темата през последните няколко години, благодарение на известни двойки като Полтроу и Фалчук, които говорят за своите ситуации.

Добра идея ли е партньорите да живеят в отделни домове? Ако и двамата са щастливи по този начин, значи концепцията за тях е успешна.

Хората, които са свикнали да бъдат независими, може да се чувстват задушени да живеят с някого през цялото време. Наличието на отделни домове може да бъде добро решение. Животът по отделно може да позволи на партньорите да имат пространство и възможност, необходима за оптимизиране на свободното време на всеки един от тях, на личностния им растеж и развитие.

Кой знае? Може този модел да се окаже по-успешен от традиционните взаимоотношения, в общество на изградени индивидуалности, където личната свобода е най-голямата ценност.