Защо не харесваме гласа си, когато се чуем на запис?

520
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Повечето хора споделят, че чувайки глава си на запис, го намират за странен и дори неприятен. Каква е причината за това усещане?

Дискомфортът, който изпитваме, когато слушаме гласа си на аудиозапис, вероятно се дължи на смесица от физиологични и психологични причини.

Звукът от аудиозапис се предава в мозъка ви по различен начин от звука, генериран oт говор.

Когато слушате гласа си на запис, звукът се разпространява във въздуха и достига до ушите ви – това се нарича „въздушна проводимост“. Звуковата енергия предава вибрациите на тъпанчето и малките ушни кости. След това те предават звуковите вибрации към кохлеята, която стимулира нервните аксони, а те изпращат слуховия сигнал към мозъка.

Когато говорите, звукът от гласа ви достига до вътрешното ухо по различен начин. Докато част от звука се предава чрез въздушна проводимост, голяма част от звука се предава вътрешно -директно през вашите черепни кости. Изглежда този път засилва по-ниските честоти и хората обикновено възприемат гласа си като по-дълбок и по-богат, когато говорят. За сравнение, записаният глас може да звучи по-тънко и по-високо, което мнозина намират за ужасно.

Другата главна причина за дискомфорта е психологична. Неприятното усещане идва от разликата между нашето самовъзприятие и реалността. Тъй като гласът на всеки е уникален и е важен компонент на самоличността, това несъответствие между гласа ни, както го чуваме ежедневно и чутото в един запис, може да бъде объркваща. Изведнъж осъзнаваме, че другите хора  чуват един друг наш глас, непознат за нас самите.

Истината е, че въпреки, че ни се струва, че имаме ужас глас, това не е така. Просто сме по-свикнали да чуваме себе си да звучим по определен начин и когато това се промени, ние сме объркани и дори фрустрирани.

Следващият път когато чуете гласа си на запис, не се съдете твърде строго, че звучите странно и неприятно. Всъщност това усещане е напълно нормално.