Бихте ли се доверили на чатбот за психотерапия?

618
Добави коментар

Все повече хора се обръщат към чатботовете, търсейки отговори на различни въпроси. С напредване на технологията, изкуствения интелект, който е в основата на тези системи, става все по-опитен и започва да дава все по-адекватни отговори. Но дали чатботовете ще успят да заменят терапевтите?

Отговор на този въпрос търси компанията, създател на приложението „Реплика“ – чатбот, предлагащ на потребителите си „ИИ , който е винаги тук, за да ви слуша и отговаря на въпросите ви и да бъде винаги на ваша страна.“ От 2017 г. до сега, приложението има над 2 милиона активни абонати. За всеки от тях се създава „реплика“ – уникална версия, която се учи от комуникацията с конкретния човек.

Потребителите използват приложението, за да допълват обичайните терапевтични методи, да практикуват за интервюта и дори като брачен консултант. Въпреки че приложението е създадено да бъде виртуален приятел, то може да се използва за подобряване на емоционалното състояние и намаляване на тревожността.

Според СЗО в световен мащаб има над един милиард души, които страдат от някоя форма на умствено заболяване. Само малка част от тях имат достъп до адекватна грижа.

Всеки, който изпитва притеснения за емоционалното си здраве, би трябвало да потърси помощ от съответния специалист, но чатботовете, създадени за емоционална подкрепа биха могли да допринесат за подобряване на ситуацията. „Те обаче не трябва да се приемат като самостоятелно решение, а като допълнение към конвенционалните методи.“ казват психолози.  Вече има над 300 приложения, които предлагат такава услуга и тя става все по-популярна, особено с навлизането на по-сложен софтуер.