Произходът на Ковид-19: ново проучване

610
Добави коментар

Изследователски екип от Китай публикува ново проучване, което хвърля светлина върху произхода на Ковид-19. То включва анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара, свързван с пандемията.

Пазарът за морска храна и дивеч в Ухан е основен фокус в изследванията на произхода на коронавируса. Това е първото рецензирано проучване на биологични доказателства, събрани през 2020 г.

Проучването включва проби, взети от пазара, които реагират положително за коронавирус и включват генетичен материал от диви животни. Според някои изследователи, това е поредното доказателство за естествения произход на вируса. Според други, тези доказателства трябва да се приемат с повишено внимание, защото не са ясни причините поради които пробите са анализирани едва сега. Другата хипотеза е, че вирусът е случайно изпуснат от лаборатория в Ухан.

Китайските изследователи са публикували ранна версия на изследването още през Февруари, а сегашните допълнения включват пълната генетична информация за вируса. Пробите са взети от клетки, обори, повърхности и техника. Някои от тях съдържат вируса, причинител на Ковид-19, а за животните, които са били там, се знае, че могат да са преносител.

Но това не доказва произхода на вируса. „Пробите от средата не могат да докажат дали животните са били заразени.“ се казва в статията, публикувана в сп. Нейчър. Възможно е вирусът да е пренесен на пазара от човек.

Според повечето изследователи, участвали в анализа на данните, най-важното е, че те са публикувани, защото допълват картината, която вече имаме за вируса.