Как да преборим пролетната умора?

461
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Слънцето грее, природата разцъфтява, след студената и тъмна зима всички с радост посрещаме пролетта. Въпреки това, много хора се чувстват странно апатични и уморени през този сезон, въпреки, че животът наоколо се събужда отново. Феноменът, известен като „пролетна умора“, наистина съществува. Той е отразява факта, че сме част от природния цикъл – липсата на светлина през зимата, съчетана с хормоналните промени, оставят своята следа.

Също като животните в зимен сън, хората леко понижаваме телесната си температура през зимата и липсата на светлина ни кара да водим по-пасивен начин на живот. Когато навън отново стане топло, температурата на тялото отново се повишава, а метаболизмът и хормоналният ни баланс се адаптират към новите светлинни условия. Кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.

Всички тези процеси могат временно да понижат енергийните нива на склонните към това пролетна умора хора. Данните показват, че когато настъпи пролетта, почти всеки втори възрастен първо трябва да преодолее тази сезонна умора, преди да възвърне отново обичайните си енергийни нива. Най-добрият начин да избегнете това чувство е да подобрите диетата си, да се уверите, че правите достатъчно упражнения на открито и разбира се достатъчно сън.

Физическата активност на открито е особена полезна през пролетта, особено в сутрешните часове. Спортовете за издръжливост, като бягане или колоездене, стимулират кръвообращението на тялото и помагат да преборите умората. Осигурете си се поне 30 минути ежедневни упражнения.

Относно храненето – принципите, които са в основата на здравословното хранене, важат и през пролетта, но през този сезон следвайки ги може да имате дори повече ползи.

Пийте много вода, хапвайте леки храни вместо тежки ястия, хранете предимно с пресни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще получавате достатъчно витамини, хранителни вещества и минерали.

Да се наспивате всяка вечер е важно за цялостното ви здраве. Осигурявайте си по 8 часа качествен сън, за да сте бодри и адекватни през всеки сезон. Ако изпитвате пролетна умора, временно повишете времето за сън до 9 часа.

С малко усилия можете да победите пролетта умора и да се радвате на пролетта и на всички нейни красоти.