Нова ваксина срещу малария е одобрена в Гана

1208
Добави коментар

Гана е първата държава в света, официално одобрила ваксина срещу малария. Става дума за новата ваксина, разработена в Оксфорд, а целта е да се прилага при деца под три години.

Маларията е заболяване, пренасяно от комари и годишно убива над 600 хиляди души, повечето от тях деца в Африка.

В Африка, обичайно ваксините за деца се плащат от международни организации, като УНИЦЕФ, но това може да стане след като са били одобрени за употреба от СЗО. В момента в СЗО все още се оценява безопасността и ефективността на оксфордската ваксина, но в Гана вече са направили необходимите анализи и тя е одобрена за употреба от най-рисковата група – деца на възраст от 5 до 36 месеца. Вече имат и договор с индийска компания за производство на 200 милиона дози годишно.

„За първи път толкова важна ваксина е одобрена първо в африканска страна, вместо в някоя от най-развитите и богати държави.“, казва Ейдриън Хил, изследовател от Оксфорд.

„След Ковид-пандемията, африканските държавни регулатори са много по-активни и казват, че не искат да са последни на опашката.“ добавя Хил.

Първата създадена ваксина срещу малария – Mosquirix – е одобрена от СЗО през миналата година, като тя има ефикасност от 60 процента. В Гана, Кения и Малави са провеждани пилотни проучвания и според данните, в районите, където е разпространена, се отчита спад в детската смъртност от около 10 процента. Новата Оксфордска ваксина постига 77 процента ефективност, като така става първата ваксина срещу малария, отговаряща  на изискването на СЗО за над 75 процента ефективност. Още не е ясно кога ваксината ще може да се разпространява извън проучването за ефективност и безопасност.