Какви ползи имат децата от екранното време?

721
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

За вредите от екраните се говори много, но е грешка, a в някаква степен и лицемерие, в нашия технологичен свят едва ли не да демонизираме новите технологии. Вижте какви ползи от времето, прекарано в приложения, в игра на видеоигри и дори пред телевизора, вашето дете доказано може да получи. Всичко е въпрос на мярка и в избор на качествени дигитални продукти.

Подобрява социализацията

Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, времето пред екрана всъщност може да подобри социалното и емоционалното благополучие на вашето дете. Tехнологиите премахват физическите бариери пред социалните връзки, което е важно за децата, които трудно намират приятели, които имат специални интереси или специални нужди. Това например, ясно се демонстрира по време на пандемията.

Подобрява критичното мислене

Не всички приложения и видео игри са еднакви. Знаете ли, че някои наистина насърчават ученето и подобряват уменията за критично мислене? Много от тези игри дори няма да се почувстват като учене. Има игри, които учат на устойчивост, управление на ресурсите, сътрудничество, стратегическо мислене, пространствено мислене, разсъждение. Всички тези неща са положителни. Опитваш, учиш се от грешките си, опитваш отново.

Може да подпомогне готовността за училище

От образователни игри и приложения до цифрови книги или електронни книги, екраните могат да подпомагат подготовката на детето за училище. Някои телевизионни програми дори насърчават четенето, правописа, математическите умения и писането. Висококачествените приложения и програми могат да бъдат чудесен инструмент за обучение.

Помага за развитието на фината моторика

Работата на компютри и играенето на видеоигри може да помогне на детето ви да подобри координацията си око-ръка. Взаимодействието с компютри подобрява също и визуалната интелигентност и общата координация.

Насърчава грамотността и комуникацията

Въпреки че може да изглежда странно да се предполага, че екраните могат да подобрят грамотността и комуникационните умения, това е вярно. Електронните книги подобряват уменията за четене. Те също дават достъп до широка и разнообразна библиотека, по-голяма, отколкото повечето биха могли да имат в дома си.