Папата разреши жени да гласуват на срещата на висшия клир

715
Добави коментар

Папата ще позволи на 70 души, които не са епископи, да гласуват в среща на висшия клир и половината от тях ще са жени. Това е част от усилието на църквата да включи обикновени хора в решенията, които се взимат.

Папата одобри промените в нормите на Синода на Епископите –институция, което периодично събира епископи от цял свят. Ватиканът официално публикува съобщение и наблегна на новите промени, според които се разширява ролята на миряните в църковните дела и се цели привличане на все повече млади хора.

Женски католически групи, които от дълго време критикуват Ватикана за това, че третира жените като втора класа хора, приветстват решението. То е уникално в историята на църквата.

Папа Франциск се придържа към католическата догма да не се ръкополагат жени за свещеници, но е направил повече от всички свои предшественици, за да даде нови възможности на жените да участват в църковните дела.

Синодът на Епископите се събира в Рим, за да дискутират определени теми. След дебата, епископите гласуват по някои предложения и документите се представят на папата. Досега само мъже имаха правото да гласуват.

След новите промени, ще се включат и жени, като представители на религиозни ордени заедно със свещениците, а отделно ще има и още 70 участници, като папат изисква половината от тях да бъдат жени.

„Това е важна промяна, но не е революция.“ казват организаторите на събитието. Според жените, които настояват за тази промяна, тя е само малка стъпка и е необходимо да се направи още.