Замърсяването на въздуха убива по 1200 деца годишно в Европа

969
Добави коментар

Според доклад на европейската агенция по околната среда, мръсният въздух убива по 1200 деца всяка година и увеличава риска от развитие на хронични заболявания.

Въпреки подобряването на качеството на въздуха, нивото на някои замърсители остава много над считаните за безопасни стойности, се казва още в доклада. Проблемът е особено изявен в източна Европа и Италия.

Докладът е резултат от проучване, чийто основен фокус са децата.

„Загубата на живот в такава ранна възраст е и загуба на потенциал, а хроничните заболявания представляват тежест до края на живота.“ се казва в доклада.

EEA призовава властите да се фокусират върху подобряването на въздуха около училища и детски градини, както и на местата с концентрация на градски транспорт.

Мръсният въздух увеличава риска от здравословни проблеми като астма, намалена белодробна функция, респираторни инфекции и алергии, както и влошава симптомите им. От респираторни заболявания страдат 9% от децата и младежите в Европа.

97 % от хората, живеещи в градове са изложени на по-високи нива на замърсяване от допустимите, според СЗО.

През миналата година, ЕЕА обяви, че ЕС е на път да постигне намаляване на смъртността от замърсяване с 50 % през 2030 г. в сравнение с 2005 г.

Ако през 90-те, фините прахови частици причиняват преждевременната смърт на над 1 милион души годишно в ЕС, през 2005 г. вече са 431 хиляди. Ситуацията в Европа изглежда по-добре отколкото в други части на света, казват от СЗО. Според тях, годишно в световен мащаб от замърсяване умират над 7 милиона души.