Горещата вълна в Испания продължава

591
Добави коментар

Испания и Поругалия счупиха рекорда за най-високи температури през април, след необичайно ранната гореща вълна от последната седмица. В испанския град Кордоба, температурата достигна до 38.8 градуса, а в Мора, Португалия – 36.9 градуса. Причина за горещината е сухата въздушна маса, идваща от Африка.

Високите температури повишават и риска от пожари и ще влошат засушаването в региона. Много фермери вече отложиха сеитбата тази година поради опасения, че реколтата няма да се реализира заради сушата.

Испанското правителство мобилизира допълнителния корпус за борба горските пожари месец и половина по-рано от обичайното и започва мониторинг на териториите, които са в най-голям риск.

Миналата година е била най-горещата за Испания, а според ООН, над 75 процента от земята там е в риск да се превърне в пустиня поради климатичните изменения. Язовирите в момента са полупразни, а според фермери липсата на дъждове засяга повече от половината земеделски площи. Миналата година по същото време пожари са опустошили 17 хиляди хектара земя, а сега те вече са 54 хиляди.

Испания е най-големият износител на зехтин в света и един от най-големите производители на плодове и зеленчуци в Европа.

Според експерти, климатичните промени, предизвикани от човека засилват интензитета и честотата на екстремните явления като горещи вълни, суши и пожари.