8 съвета как да откажете цигарите

610
Добави коментар

Никога не е късно да се откажете от пушенето и има много ползи, които можете да спечелите, независимо на каква възраст сте, когато се откажете. Ето няколко бързи съвета, които ще ви помогнат да се отървете от никотиновия навик.

Съвет 1: Запишете всички причини, които са ви накарали да решите да откажете цигарите, и ги носете със себе си, в случай че имате нужда от напомняне! Мотивациите на хората са различни, но някои добри примери са да подобрите здравето си, да спестите пари или защото сте бременна или искате да забременеете.

Съвет 2: Отказването е различно за всеки, така че намерете подход, който ще работи за вас. Това може да бъде рязко и пълно спиране или по-постепенно намаляване на броя цигари, които пушите всеки ден.

Съвет 3: Заместителната терапия с никотин, като никотинови лепенки, дъвки или инхалатори, може да бъде добра идея за тези, които пушат много или смятат, че може да се нуждаят от допълнителна помощ.

Съвет 4: Определете дата за спиране и се придържайте към нея. Не отлагайте, не променяйте датата.

Съвет 5: Потърсете колкото можете повече подкрепа от семейството, приятелите и колегите от работата. Уведомете ги, че планирате да откажете цигарите и помолете пушачите да не пушат около вас и да не ви предлагат цигари.

Съвет 6: Планирайте предварително ситуации, в които има вероятност да се изкушите да пушите, като партита, пиене или излизане на кафе. Опитайте се да избягвате тези ситуации в ранните етапи на вашата програма за отказване или сядайте в зоната за непушачи в ресторантите.

Съвет 7: Изхвърлете всички цигари, пепелници и запалки и всичко останало, което може да ви напомня за пушене. Изперете дрехите си и почистете колата си, за да премахнете миризмата на дим.

Съвет 8: Ако пушенето е било вашият начин за почивка или сте използвали цигарите като награда, намерете алтернативи – отидете на кратка разходка, купете списание или изпийте чаша чай вместо цигара.