Мерки срещу училищното насилие в Сърбия

458
Добави коментар

Сръбското правителство обяви серия от мерки, които ще предотвратят насилието в училищата, след като 13-годишно момче застреля и уби девет души и рани шест в училище в Белград.

Момчето е използвало оръжие, принадлежащо на баща му, а след стрелбата се е предало на полицията и вече е задържано.

Според сръбските закони, поради възрастта си, извършителят не може да бъде съден и ще бъде изпратен в психиатрична институция, където специалисти ще оценят състоянието му.

В изявление на правителството, се казва, че временно ще бъде прекратено издаването на разрешителните за оръжия и ще се преразгледат изискванията. Министерството на правосъдието ще подготви и промени в закона, за да могат да се подвеждат под съдебна отговорност притежателите на оръжие, които допускат то да попадне в ръцете на малолетни.

Министерството на правосъдието е натоварено и със задачата да промени закона така, че да намали минималната възраст, на която едно лице може да носи криминална отговорност от 14 на 12 години. Организира се и група от експерти, която ще търси варианти за намаляване на насилието в училищата, се казва още в изявлението.

В пакета мерки се включва и работна група, целяща да осигури по-голяма безопасност на децата в интернет и ще бъде обсъдена забрана на определени сайтове.

Правителството има намерение до месец да създаде закон, с който да разреши тестване на учениците в училище за наркотици и алкохол.