СЗО решава дали е отминала заплахата от Ковид-19

526
Добави коментар

Експертна група по глобално здраве ще се събере, за да реши дали Ковид-19 все още е заплаха за света, изискваща извънредни мерки по смисъла на правилата на Световната здравна организация. Този статус помогна пандемията да се постави като приоритет за международната общност.

За първи път СЗО даде статус на пандемията „най-висок риск“ на 30 януари 2020 г. и от тогава, на срещите на експертната група, на всеки три месеца, тя продължи да дава същия статус.

Редица държави обаче, като например САЩ, започнаха постепенно да премахват въведените извънредни мерки, свързани с пандемията. Директорът на СЗО изказа надежда, че тази година ще може да се премахне този статус и на глобално ниво.

Окончателното решение ще стане ясно след срещата на експертната група, а все още няма яснота какво ще бъде това решение, казват от СЗО.

„Възможно е нивото на риск да отпадне, но е от изключителна важност да се наблегне на това, че Ковид-19 си остава сложно предизвикателство пред общественото здраве.“ Казва професор Марион Куупманс, датски вирусолог, участник в експертната група. Тя отказва да спекулира относно дискусиите, които се провеждат.

Според запознати, премахването на статуса „заплаха за общественото здраве с международно значение“ ще навреди на координираните усилия и ще повлияе върху глобалното финансиране на мерки срещу разпространение на Ковид-19.

Според други експерти, непредсказуемостта на вируса прави това решение трудно, а трети изказват становище, че е време да започнем да считаме Ковид-19 за постоянна, а не извънредна заплаха за здравето, както е с ХИВ и туберкулоза.