„Френският Спайдърмен“ с нова акция

341
Добави коментар

Градският катерач, известен като „френският Спайдърмен“ изкачи 166-метрова сграда в Барселона като акция за повишаване на информираността относно климатичните промени.

60-годишният Алeн Робер се изкатери по фасадата на четвъртия по височина небостъргач в испанския град, използвайки само катерачески обувки и талк. За да предпази пръстите си от нагрятата от слънцето конструкция от стомана и стъкло, той използва специални предпазни лепенки.

„Искам да разпространя информацията за климатичните промени и чрез това да помогна проблемът с прекомерното изсушаване на почвите в Испания да бъде разрешен бързо.“ казва катерачът. Неговата акция не е съгласувана с местните власти, така че след като успешно достига до покрива на сградата, Ален е арестуван.

Испания е изправена пред безпрецедентно продължително засушаване, а заедно с други части на южна Европа, е изложена и на необичайно високи за сезона температури.

Преди акцията, Робер разказва, че сградата е „агресивна“ и се шегува, че ще бъде директно изложен на ефекта от климатичните промени поради горещината.

Десетки се събраха, за да гледат как Робер изкачва небостъргача, а акцията отнема около половин час.

Робер е запален катерач от 1975 г., като почти веднага започва да се занимава със свободно соло катерене без предпазни въжета. От тогава е изкачил над 150 създадени от човека структури, включително най-високата сграда в света – Бурж Калифа, Айфеловата кула и мостът Голдън Гейт.