Кралската коронация – традиция и промяна

591
Добави коментар

Коронацията на Крал Чарлс III е най-голямото подобно събитие в Обединеното кралство за последните 7 десетилетия. В присъствието на кралското семейство, над 4000 участници, 100 световни лидери и още милиони телевизионни зрители по цял свят, Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави на главата на Чарлс 360-годишната корона на Св. Едуард. Церемонията продължи повече от два часа. Втората съпруга на Чарлс, Камила, също беше коронясана като кралица.

Кралят положи публична клетва да управлява справедливо и да поддържа Църквата на Англия, на която е и глава, след което, при закрита церемония, беше помазан със специално светено масло от Йерусалим.

След това, архиепископът символично постави на главата на краля короната, а присъстващите произнесоха „Бог да пази краля. Да живее краля.“

Церемонията е отбелязана и с парадни изстрели от цялата страна, Гибралтар и Бермуда.

Церемонията се опита да представи старата монархия като гледаща напред към бъдещето и признаваща все по-голямото културно и религиозно разнообразие в страната.

Крал Чарлс III се помоли да бъде „благословия“ за хората „ от всяка вяра и убеждение“, а министър-председателят на Великобритания Риши Сунак каза, че коронацията е „ценен ритуал, чрез който се ражда новата ера.“

„Никоя друга страна не може да направи подобна церемония.“ пише той в туит. „Tова не е просто спектакъл. Това е горд израз на нашата история култура и традиции.“

На церемонията присъстваше и принц Уилиам, най-големият син на Чарлс, който се закле във вярност пред монарха.

Принц Хари също присъства, но за него нямаше определена роля на церемонията, тъй като той се отказа от такава през 2020 г.

Елитът на страната очакваше да бъде сред гостите, но поканите са основани на „меритокрация, не аристокрация“, както казва самият Чарлс.

Бяха поканени и държавните глави на 100 държави, както и други монарси.

САЩ запази традицията си американски президенти да не присъстват на коронация на Великобритански монарх, но Първата дама Джил Байдън, присъстваше като гост. Не присъстваха лидери от Русия, Беларус, Мианмар, Афганистан, Сирия, Венецуела и Иран.

Над десет хиляди души участваха в концерта след церемонията, а според мнозинството британци, това е исторически и вълнуващ момент.