Най-голямата космическа експлозия

474
Добави коментар

Астрономи наблюдават най-голямата космическа експлозия, която някога сме виждали. Тя е сто пъти по-голяма от Слънчевата система и е забелязана преди цели три години. В сравнение с повечето експлозии на супернова, които траят няколко месеца, тази продължава вече над три години според новото изследване, публикувано от Кралското астрономическо общество.

Астрономите смятат, че експлозията е резултат от обширен облак газ, вероятно хиляди пъти по-голям от Слънчевата система, който е бил засегнат от масивна черна дупка.

Според проучването, експлозията се случва на разстояние осем милиарда светлинни години, когато Вселената е била на възраст едва 6 милиарда години.

Такива събития са много редки и досега нищо с подобен мащаб не е наблюдавано. Астрономите са я нарекли „Страшната барби“, анаграма на комбинацията от букви и цифри, които явлението получа „служебно“, когато е описано за първи път.

Експлозията е засечена за първи път през 2020 г. в Калифорния,  но до сега не са били известни невероятните ѝ измерения. След като разбрали, че това не е обикновена експлозия на супернова, изследователите анализирали внимателно различните дължини на вълните на светлината и установили възрастта ѝ. Експлозия с отзвук 8 милиарда години се очаква да е нещо наистина масивно. Предположението е, че е около 2 трилиона пъти по-ярка от Слънцето. След като изключили няколко възможности, изследователите считат, че явлението може да се сравни единствено с квазар – когато масивна черна дупка погълне огромни количества газ.

Но тази експлозия е дори още по-ярка, така че според изследователите е нужно да се направят още изследвания и да се потърсят други подобни явления, които може да сме пропуснали.