Тръмп обжалва присъдата за сексуално насилие

454
Добави коментар

Бившият американски президент Доналд Тръмп ще обжалва присъдата за сексуално насилие, според която трябва да плати 5 милиона долара на журналистката, която спечели делото срещу него.

Процедурата по обжалване е задействана и делото Карол срещу Тръмп ще бъде разгледано от три-членен съдебен състав на втора инстанция.

Адвокатът на Тръмп, Джо Такопина, смята, че има достатъчно категорични причини да спечели обжалването.

След три-часовo обсъждане, деветимата съдебни заседатели заключиха, че според доказателствата, Карол е била сексуално насилена от Тръмп през пролетта на 1996 г.

Карол завежда делото през ноември, след промяна в закона, която премахва давността на престъпленията от сексуален характер.

Тя обмисля да заведе и дело за клевета поради реакцията на Тръмп в интервю, където той я нарича „откачалка“, която е изфабрикувала обвиненията. По време на същото интервю Тръмп обижда и съдията по делото – Люис Каплан.

Според адвокатът на Тръмп, Карол вече веднъж е загубила дело срещу  него и ще загуби и това обжалване. Става дума за дело за клевета, което Карол завежда когато Тръмп е президент, но то е прекратено поради това, че Тръмп е държавен служител.

Присъдата на Тръмп е произнесена след като Карол свидетелства, че той я е насилил в съблекалня на луксозен магазин, след случайна среща и разговор между двамата. Тя споделя историята за първи път през 2019 г. и според нейните думи, реакцията на Тръмп и неговите привърженици повлиява върху репутацията ѝ и разрушава кариерата ѝ, а тя става обект на нападки и тормоз в социалните мрежи.