Косатки атакуват лодка

998
Добави коментар

Косатки са атакували и повредили лодка в близост до бреговете на южна Испания, съобщават от местната спасителна служба. За тази година вече има десетки случаи на атаки на плавателни съдове в крайбрежните води на Испания и Португалия.

В ранните сутрешни часове, група косатки са счупили руля и са пробили корпуса на „Мистик“, която е плавала към Гибралтар. Наложило се е екипажът да се свърже с испанските власти, за да получи помощ.

Те са изпратили съд, за да помогне на бедстващата „Мистик“ както и хеликоптер с помпа, за да изпомпят водата от трюма на 20-метровата лодка. След това лодката е изтеглена на буксир до пристанището в Барбате, където ще бъде ремонтирана.

Според изследователската група GTOA, която следи популациите на иберийските косатки – подвид, който се среща в тези води, само за този месец около Гибралтар има над 20 регистрирани срещи на малки съдове с хищниците. През 2022 е имало 207 записани срещи.

В началото на май, яхтата „Alboran Champagne“ претърпява подобна повреда при среща с три косатки на половин морска миля от Барбате. Тя обаче не могла да бъде изтеглена, тъй като била почти напълно наводнена и е оставена да потъне.

Според инструкциите на Испанското министерство на транспорта, когато екипажът на плавателен съд забележи различно от обичайното поведение на костаките, като например рязка промяна в посоката или скоростта им, те трябва незабавно да напуснат района и да се опитат да не смущават повече животните с присъствието или маневрите си. Всяка среща с косатки следва да бъде докладвана на властите.

Косатките са морски бозайници, подобно на делфините и са застрашен вид. Те могат да достигнат до 8 метра дължина и да тежат до 6 тона.