Без пластмаса на Олимпиадата в Париж

936
Добави коментар

Кметът на Париж, Ан Идалго, обяви, че градът планира да забрани пластмасата за еднократна употреба на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. като част от усилията за намаляване на световното замърсяване с пластмаса.

„Решихме да направим Олимпийските игри първото голямо събитие без пластмаса за еднократна употреба.“ казва Идалго на пресконференция на Международния форум на Кметовете срещу пластмасовото замърсяване.

Посетители на местата, където ще се провеждат Олимпийските игри във френската столица ще бъдат допускани само ако не носят пластмасови бутилки.

Кока-Кола, спонсор на събитието, ще разпространява своите продукти в стъклени бутилки за многократна употреба, а ще има и над 200 чешмички за безалкохолни, които също ще бъдат ползвани отново след игрите. По време на състезанията, чашите, които ще използват атлетите също ще бъдат за многократна употреба.

„Пластмасата е сериозен глобален проблем: всяка година 14 хиляди бозайници и над 1.4 милиона морски птици са убити поради това, че са погълнали пластмасови отпадъци.“ казват от офиса на Идалго във връзка с решението.

Организаторите на Олимпийските игри са единодушни, че целят да намалят наполовина въглеродния отпечатък на Игрите, в сравнение с тези през 2016 г. в Рио и тези през 2012 г. в Лондон. Игрите в Токио се проведоха без публика поради Ковид-пандемията.

Програмата за околна среда на ООН издаде доклад, според който страните могат да намалят пластмасовото замърсяване с 80 % до 2040 г. като използват само съществуващите технологии, но направят големи промени в политиката. В доклада има и анализи на възможните политики, а скоро се очаква и втори кръг от преговори, за да се изработи глобално споразумение, целящо да намали пластмасовото замърсяване.