1500 активисти са арестувани в Хага

839
Добави коментар

Повече от 1500 активисти са арестувани по време на демонстрация, организирана от групата Extinction Rebellion в Хага, съобщават от полицията в Нидерландия.

Активистите блокират част от път в центъра на града и протестират срещу субсидиите за фосилни горива, част от политиката на Нидерландското правителство.

Полицията съобщава, че са използвали водни оръдия, за да разпръснат протестиращите, които са пречели на движението, и са арестували „общо 1579 души…40 от които ще бъдат съдени“ по различни обвинения, включително вандализъм. Един от активистите е ухапал полицай по време на ареста.

Няколко нидерландски популярни личности са участвали в протеста, включително и Карис ван Хаутен, позната с ролята си на Мелисандра в хитовия сериал „Игра на тронове“.

Според нидерландската информационна агенция ANP, тя е освободена, но не се казва дали ще бъде съдена.Top of FormBottom of Form

Това е седма поредна акция на групата с най-много арестувани досега. Кампаниите на Extinction Rebellion през последните години предизвикват интереса на медиите и включват нарушаването на работата на летища и различни транспортни мрежи, както и директни протести срещу климатичните промени. Масовите блокади на пътища са тяхна запазена марка и те се фокусират върху включването на все повече хора в акциите си.