Какво е влиянието на социалните медии върху психичното здраве

673
Добави коментар

Човешките същества са социални същества. Нуждаем се от компанията на другите, за да преуспяваме в живота, а силата на връзките ни има огромно влияние върху психичното ни здраве и щастие. Да бъдеш социално свързан с другите може да облекчи стреса, безпокойството и депресията, да повиши самооценката, да осигури комфорт и радост, да предотврати самотата и дори да добави години към живота ти. От друга страна, липсата на силни социални връзки може да представлява сериозен риск за вашето психическо и емоционално здраве.

Въпреки че всеки имат своите предимства, важно е да запомните, че социалните медии никога не могат да заменят човешката връзка в реалния свят. Изисква се личен контакт с други хора, за да се задействат хормоните, които облекчават стреса и ви карат да се чувствате по-щастливи, по-здрави и по-позитивни. Нека ги разгледаме.

Положителните страни на социалните медии

Общувате и сте във връзка със семейството и приятелите по целия свят. Намирате нови приятели и общности, общувайте с други хора, които споделят подобни интереси или амбиции. Присъединявате се или популяризирате ценни каузи, повишавате на осведомеността по важни въпроси, обучавате се.

Негативните страни на социалните медии

Тъй като това е сравнително нова технология, има малко изследвания за установяване на дългосрочните последици, добри или лоши, от използването на социални медии. Многобройни проучвания обаче откриха силна връзка между тежките социални медии и повишения риск от депресия, тревожност, самота, самонараняване и дори мисли за самоубийство.

Социалните медии могат да насърчават негативни преживявания като:

  • неадекватност относно живота или външния вид – в мрежите хората показват само най-хубавите си снимки и споделят само най-хубавите си преживявания. Това обаче изгражда една невярна представа за типичния външен вид и начин на живот, която често предизвиква завист и нереалистични очаквания.
  • пристрастяване;
  • страх какво ще пропусна е социалните медии;
  • изолация;
  • депресия и тревожност, поради липсата на живия контакт;
  • кибертормоз;
  • самовглъбяване – споделянето на безброй мисли и снимки в социалните медии може да създаде нездравословен егоцентризъм и да ви отдалечи от връзките в реалния живот.