Нов антибиотик е открит от ИИ

519
Добави коментар

С помощта на ИИ, изследователи са открили нов антибиотик, който е ефективен срещу супербактерия.

В експеримента, мишки са заразени със супербактерията и антибиотикът е успял да контролира разрастването на инфекцията. Това може да бъде полезно за разработване на медикаменти, който действат срещу супербактериите, или резистентните към антибиотици бактерии, които причиняват нелечими инфекции.

Веществото е тествано в лабораторно условия срещу 41 щама на бактерията Acinetobacter baumannii и е сработило при всичките тестове. Преди да се използва при пациенти, ще трябва да премине през клинични изпитания.

Особеност на веществото е, че то действа селективно само върху тази бактерия, докато познатите ни антибиотици често са с по-широк спектър на действие.

Инфекциите с тази бактерия се срещат в болници и други здрави заведения и не се поддават на лечение с антибиотици.

За проекта, изследователите от Университета МакМастър, в Хамилтън, Онтарио работят заедно с екипи от МТИ и Харвард. В продължение на седмици, те излагат колонии от бактерията на повече от 7500 различни вещества и установяват, че 480 от тях блокират растежа. След това изследователите тренирали модел ИИ с тази информация и му дали още над 6000 молекули, които да сравни. Екипът успял да сведе веществата, които действат ефективно до 9, от които избрали едно, наречено впоследствие abaucin. Именно то е тествано успешно върху мишките и се очаква разработките да продължат.

Използването на ИИ в сферата на медицината има разнообразни приложения. Конкретно при изследването на голям брой вещества с цел откриването на такива с потенциал да се превърнат в лекарства, ИИ би могъл да бъде много полезен, защото ще намали времето, необходимо за първоначалните проучвания, които включват тестване на хиляди отделни молекули.

 

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари