Тайна шпионска среща по време на конференция по сигурността

1850
Добави коментар

Висши служители на 12 от най-големите разузнавателни агенции в света са се срещнали тайно, докато официално са били участници на международната конференция по сигурността в Сингапур  – Shangri-La Dialogue

Според анонимни информатори, подобни срещи се организират с помощта на правителството на Сингапур и е честа практика да не се обявяват.

На тайната среща се знае, че са присъствали както представители на САЩ, така и на Китай, въпреки напрежението между двете страни. Представители на Индия също са били там. Според запознати, подобни неофициални срещи между висши служители на разузнаването са начин да се разберат по-добре целите и мотивите на различните страни.

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия са свързани в обща разузнавателна мрежа, наречена Five Eyes, и техните разузнавателни служители разговарят често, но обичайно не се организират големи срещи.

От Посолството на САЩ в Сингапур казват, че нямат информация за подобна необявена среща, а Индийското и Китайското посолства не предоставят коментар.

Говорител на Министерството на отбраната на Сингапур казва, че по време на конференцията ,,участниците, включително и висшите служители, се възползват от възможността да се срещнат с колегите си от други страни.“

На самата конференция присъстват повече от 600 делегати от 49 страни и са дискутират разнообразни теми, касаещи сигурността. Основа на дискусиите е колаборацията между страните за постигането на общите цели.