Ще спим по-малко заради глобалното затопляне

576
Добави коментар

Хората ще изгубят между 50 и 58 часа сън на година до 2099 г., според ново проучване.

Изследователите използват гривни, за да проследят продължителността на съня при 47 хиляди души в 68 страни за период от 6 месеца.

Възрастните трябва да спят между 7 и 9 часа на денонощие. Вероятността да спите под 7 часа се увеличава с 3.5 % ако минималните нощни температури превишат 25 градуса. Това може да изглежда като минимално повишение, но то се натрупва с времето. Липсата на достатъчно сън пречи на концентрацията, а може да причини и сърдечни или храносмилателни проблеми.

Проучването установява, че само една нощ с температура над 30 градуса ще намали времето ви за сън с 15 минути, както и, че жените ще са с 25 % по-засегнати от повишаването на температурите, отколкото мъжете.

Има данни че хората, живеещи в по-топъл климат губят повече от съня си за всеки градус увеличение на температурата. Загубеният сън през твърде горещите нощи не може да бъде наваксан дори и след 2 седмици сън при подходяща температура.

Ние прекарваме около една трета от живота си в сън, а все повече хора не си доспиват или умишлено спят по-малко от 7 часа. Допълнителните изгубени часове сън поради глобалното затопляне може да имат пагубни последици за здравето ни.

По време на сън, вътрешната температура на тялото пада до определено ниво. Ако навън е по-топло, този процес се затруднява. Използването на климатици може да помогне за поддържане на подходяща температура, но това не е дългосрочно решение, защото не е достъпно навсякъде по света, а и климатиците отделят парникови газове, които допълнително влияят върху глобалното затопляне.